Seminariile geo-spatial.org: București 2023

RO-ADAPT: Platforma națională de adaptare la schimbările climatice.
10-27, 13:50–14:10 (Europe/Bucharest), Amfiteatrul Vâlsan

Platforma națională de adaptare la schimbările climatice, RO-ADAPT, este un instrument inovator pentru fundamentarea politicilor și strategiei naționale privind schimbările climatice, precum şi a celor sectoriale pe direcția de acțiune adaptarea la schimbările climatice. Platforma oferă un mediu virtual de lucru cu acces, printre altele, la:
-O bază de date climatice și non-climatice, accesibilă prin intermediul unor servicii standardizate/API-uri;
- Hărți interactive cu interfeță bilingvă.

See also: Prezentare RO-ADAPT (3.8 MB)

Vasile Crăciunescu este cercetător științific la Administrația Națională de Meteorologie, în cadrul laboratorului de Teledetecție și GIS. Absolvent al Facultății de Geografie - Universitatea din București, Vasile este în prezent responsabil de activitățile legate de cartografierea rapidă, folosind date satelitare, a zonelor afectate de dezastre, dezvoltarea de infrastructuri de date spațiale și webmapping desfășurate în cadrul Meteo România. A participat ca membru sau director de proiect în mai multe proiecte de cercetare finanțate prin programe naționale și europene. Începând cu anul 2011 este reprezentantul României în comitetul Copernicus User Forum (parte a Programul european de monitorizare a Pământului) și reprezentantul Meteo România la Open Geospatial Consortium, organizația internațională ce se ocupă de elaborarea de standarde în domeniul geospațial. Vasile este un promotor al programelor geospațiale libere/open source (FOSS4G) și își dedică mare parte din timpul liber pentru dezvoltarea geo-spatial.org, o inițiativă ce își propune facilitarea accesului la cunoștințe și date geospațiale în cadrul comunității de profil din România. În ultimii ani a fost implicat în organizarea mai multor conferințe naționale și internaționale ce au avut drept obiectiv promovarea programelor libere și accesului deschis la datele realizate de autoritățile și instituțiile administrației publice. Din august 2014 și până în octombrie 2018 a fost membru în board-ul director al Open Source Geospatial Foundation.

This speaker also appears in:

Cercetător ştinţific în cadrul Secţiei de Climatologie – Administraţia Naţională de Meteorologie București. Domenii de interes: variabilitatea și schimbarea climatică; spațializarea parametrilor climatici și meteorologici; aplicaţii ale tehnicilor SIG şi teledetecţie în climatologie şi meteorologie; aplicarea datelor de teledetecției, utilizând imagini furnizate de sateliții geostaționari și polari pentru cercetări privind evaluare potențialului energetic solar, insula de căldura urbana, gradienți termici verticali si cartografierea hazardelor termice.