Seminarele geo-spatial.org: București 2024

Marius Budileanu

Marius este membru al geo-spatial.org din 2007, unde, din 2011, face parte din board-ul de administrație. Principalele sale teme de interes includ geomorfologia costieră, cartografia istorică, analiza GIS și teledetecția. De fapt, este o combinație foarte specială a acestor trei subiecte, deoarece, integrează cartografierea istorică și datele de teledetecție în GIS pentru o mai bună înțelegere a proceselor costiere în timp și spațiu. Marius este Asistent Universitar Doctor la Facultatea de Geografie și cercetător științific în cadrul Terrasigna.

The speaker's profile picture

Sessions

10-25
11:00
20min
Recensământul Populației și Locuințelor - o abordare geospațială
Marius Budileanu, Florin Iosub, Daniel Urdă, Andi Lazăr

Recensământul Populației și Locuințelor s-a desfășurat în România în anul 2022. Primele rezultate definitive ale recensământului au fost publicate în anul 2023 și constau în 104 seturi de date (15 noiembrie 2023). Deși la al patrulea exercițiu, din ultima perioadă (1992, 2002 și 2011), de asemenea anvergură, INS a publicat datele sub forma unor tabele nespațializate. Această prezentare reprezintă un prim pas în demersul autorilor de a spațializa datele RPL 2021.

Prezentări orale
Amfiteatrul Vâlsan
10-25
14:00
20min
Atlasul Manganari – sau despre o nouă imagine a Mării Negre
Stefan Constantinescu, Marius Budileanu

Acestă prezentare explorează semnificația istorică și cartografică a Atlasului Manganari (1841), o lucrare monumentală care a marcat un moment crucial în cartografia maritimă a Mării Negre în secolul al XIX-lea. Provenind din dorința strategică a Imperiului Rus de a îmbunătăți navigația și de a-și afirma prezența în spațiul pontic, atlasul reprezintă nu doar o realizare tehnică în domeniul cartografiei, ci și un artefact cultural și politic al epocii sale.

Prezentări orale
Amfiteatrul Vâlsan