Seminarele geo-spatial.org: București 2024

Cartografierea inundațiilor, analiza cauzelor și a efectelor lor: o abordare de tip "budget", folosind date deschise și software liber.
10-25, 15:45–18:45 (Europe/Bucharest), Amfiteatrul Vâlsan

Inundațiile sunt o problemă ce apare recurent atât în România cât și în restul lumii. Efectele lor sunt "dureroase" iar frecvența acestora pare să crească în contextul schimbărilor climatice. În cadrul acestui seminar, participanții vor învăța cum să cartografieze extinderea unui episod de inundații folosind date de la sateliții Copernicus (Sentinel-1 & Sentinel-2) și aplicații software precum QGIS și ESA SNAP. Procesul va "ajutat" cu informații disponibile în media și social media (descrieri, fotografii, filmări aeriene), prin servicii de tip OpenStreetMap, Google Maps, Google Street View. Pentru analize cu privire la pagube se vor utiliza date pubblicate de Institutul Național de Statistică, Apele Române, ANCPI, etc.

Vasile Crăciunescu este cercetător științific la Administrația Națională de Meteorologie, în cadrul laboratorului de Teledetecție și GIS. Absolvent al Facultății de Geografie - Universitatea din București, Vasile este în prezent responsabil de activitățile legate de cartografierea rapidă, folosind date satelitare, a zonelor afectate de dezastre, dezvoltarea de infrastructuri de date spațiale și webmapping desfășurate în cadrul Meteo România. A participat ca membru sau director de proiect în mai multe proiecte de cercetare finanțate prin programe naționale și europene. Începând cu anul 2011 este reprezentantul României în comitetul Copernicus User Forum (parte a Programul european de monitorizare a Pământului) și reprezentantul Meteo România la Open Geospatial Consortium, organizația internațională ce se ocupă de elaborarea de standarde în domeniul geospațial. Vasile este un promotor al programelor geospațiale libere/open source (FOSS4G) și își dedică mare parte din timpul liber pentru dezvoltarea geo-spatial.org, o inițiativă ce își propune facilitarea accesului la cunoștințe și date geospațiale în cadrul comunității de profil din România. În ultimii ani a fost implicat în organizarea mai multor conferințe naționale și internaționale ce au avut drept obiectiv promovarea programelor libere și accesului deschis la datele realizate de autoritățile și instituțiile administrației publice. Din august 2014 și până în octombrie 2018 a fost membru în board-ul director al Open Source Geospatial Foundation.

This speaker also appears in: