10-25, 12:00–12:20 (Europe/Bucharest), Amfiteatrul Vâlsan
Prezentarea își dorește și treacă în revistă, dintr-o perspectivă pur personală, evoluția domeniului geospațial din România și aiurea în ultimii 25 de ani. Cum a fost, cum a evoluat, unde am ajuns și ce ce am putea pierde în viitor.
Vom explora modul în care tehnologiile geospațiale au evoluat de la simple instrumente de cartografiere la platforme complexe de analiză și interpretare a datelor spațiale. De asemenea, vom discuta impactul acestor evoluții asupra diferitelor sectoare precum mediul, urbanismul, agricultura și infrastructura.
Vom analiza o serie de momente cheie care au marcat progresul în acest domeniu (inclusiv adoptarea pe scară largă a SIG, democratizarea accesului la datele satelitare, etc). Vom aborda, de asemenea, rolul politicilor publice și al inițiativelor de date deschise în facilitarea accesului la informații geospațiale și în stimularea inovației.
Prezentarea va reflecta asupra stadiului actual al domeniului geospațial, evidențiind realizările semnificative dar și provocările imediate. În final, vom discuta despre riscurile potențiale și ceea ce am putea pierde în viitor (de exemplu, provocările geopolitice vin cu presiuni asupra practicilor de deschidere a datelor și a viitorului aplicațiilor cu sursă deschisă).
Vasile Crăciunescu este cercetător științific la Administrația Națională de Meteorologie, în cadrul laboratorului de Teledetecție și GIS. Absolvent al Facultății de Geografie - Universitatea din București, Vasile este în prezent responsabil de activitățile legate de cartografierea rapidă, folosind date satelitare, a zonelor afectate de dezastre, dezvoltarea de infrastructuri de date spațiale și webmapping desfășurate în cadrul Meteo România. A participat ca membru sau director de proiect în mai multe proiecte de cercetare finanțate prin programe naționale și europene. Începând cu anul 2011 este reprezentantul României în comitetul Copernicus User Forum (parte a Programul european de monitorizare a Pământului) și reprezentantul Meteo România la Open Geospatial Consortium, organizația internațională ce se ocupă de elaborarea de standarde în domeniul geospațial. Vasile este un promotor al programelor geospațiale libere/open source (FOSS4G) și își dedică mare parte din timpul liber pentru dezvoltarea geo-spatial.org, o inițiativă ce își propune facilitarea accesului la cunoștințe și date geospațiale în cadrul comunității de profil din România. În ultimii ani a fost implicat în organizarea mai multor conferințe naționale și internaționale ce au avut drept obiectiv promovarea programelor libere și accesului deschis la datele realizate de autoritățile și instituțiile administrației publice. Din august 2014 și până în octombrie 2018 a fost membru în board-ul director al Open Source Geospatial Foundation.