Seminarele geo-spatial.org: București 2024

Aplicații ale tehnologiei de scanare laser în studiul cursurilor de apă
10-25, 14:20–14:40 (Europe/Bucharest), Amfiteatrul Vâlsan

Tehnologia LiDAR este o tehnică de măsurare 3D relativ nouă prin intermediul căreia se pot obține date și informații geospațiale de o acuratețe ridicată utile pentru numeroase aplicații printre care și geomorfologia fluvială. În cadrul acestei prezentări vor fi trecute în revistă o serie de rezultate ale cercetării cu privire la evoluția și morfologia albiei râului Prahova, analiză ce a fost posibilă prin utilizarea MDT (rezultat din date LiDAR) în modelarea hidraulică.

See also: APLICATII ALE TEHNOLOGIEI DE SCANARE LASER IN STUDIU CURSURILOR DE APA (5.1 MB)

Dr. ing. Livioara BRAȘOVANU este consilier gr. I A în cadrul Centrului Național de Cartografie, Serviciu Infrastructură IT și Cartografie Digitală. În activitatea sa a reușit să obțină rezultate pe mai multe direcții de cercetare, rezultate care s-au concretizat în publicarea de articole în anumite reviste de prestigiu. Una dintre principalele direcții de cercetare o reprezintă modificările morfologice ale albiilor râurilor ca răspuns la impactul antropic în contextul mai larg al schimbărilor climatice. Această direcție de cercetare a fost dezvoltată și în teza de doctorat susținută cu succes în 2018 „Studiul morfodinamic al albiei râului Prahova în sectoarele montan și subcarpatic”. Caracterul inovator al lucrării a fost dat de ridicările topografice repetate ale profilelor transversale ale albiei de-a lungul întregului curs al râului și utilizarea lor în construcția modelului hidraulic 1D. În acest sens, noutatea pe care acest studiu a adus-o geomorfologiei fluviale românești este evidențierea modificărilor morfologice ale albiei râului Prahova cu ajutorul modelării hidraulice. Pe parcursul celor șapte ani de studiu, a reușit să includă în analiză situația morfodinamică a albiei râului Prahova înainte și după punerea în funcțiune a microhidrocentralelor, cuantificând impactul antropic în răspunsul de acomodare fluvială. Tema tezei a abordat o problemă nu doar de interes științific, ci și cu o importantă valoare pragmatică în ceea ce privește gestionarea durabilă a râurilor. De asemenea, lucrarea este considerată o referință importantă în studiile de fezabilitate în cazul reluării proiectului autostrăzii (de exemplu, în alegerea traseului astfel încât să se evite zonele potențial erozive). Rezultatele au fost publicate în reviste prestigioase precum Catena, Springer Geography și Journal of Energy Engineering.
Alte teme de cercetare pe care le-a abordat în diverse studii se referă la: abordarea deterministă a susceptibilității la alunecări de teren utilizând sisteme informaționale geografice, istoria peisajului forestier utilizând cartografia diacronică și GIS și regimul hidrologic al râului Prahova. Unele dintre aceste rezultate au fost publicate în revistele Natural Hazard și GeoPatterns.
În cadrul Centrului Național de Cartografie este nominalizată să participe în cadrul unor proiecte ce vizează: cercetare aplicată în domeniile geodezie, gravimetrie și dezvoltare de tehnologii noi, proiectare și expertizare; scriere de proiecte de cercetare; avizarea și recepția lucrărilor de geodezie, cartografie, fotogrammetrie, teletedecție și aerofotografiere. În anii 2023 și 2024 a participat în calitate de "speaker" la Școala Internațională de Vară "Alta Scuola", ce s-a desfășurat sub forma unui curs avansat în orasele Orvieto și Todi din Italia și care a abordat teme precum: Întreținerea, conservarea și dezvoltarea centrelor istorice (și a suburbiilor urbane), Managementul riscurilor, Alunecări de teren și cutremure, Managementul apei (inundații, secete și baraje).