Vasile Crăciunescu
Vasile Crăciunescu este cercetător științific la Administrația Națională de Meteorologie, în cadrul laboratorului de Teledetecție și GIS. Absolvent al Facultății de Geografie - Universitatea din București, Vasile este în prezent responsabil de activitățile legate de cartografierea rapidă, folosind date satelitare, a zonelor afectate de dezastre, dezvoltarea de infrastructuri de date spațiale și webmapping desfășurate în cadrul Meteo România. A participat ca membru sau director de proiect în mai multe proiecte de cercetare finanțate prin programe naționale și europene. Începând cu anul 2011 este reprezentantul României în comitetul Copernicus User Forum (parte a Programul european de monitorizare a Pământului) și reprezentantul Meteo România la Open Geospatial Consortium, organizația internațională ce se ocupă de elaborarea de standarde în domeniul geospațial. Vasile este un promotor al programelor geospațiale libere/open source (FOSS4G) și își dedică mare parte din timpul liber pentru dezvoltarea geo-spatial.org, o inițiativă ce își propune facilitarea accesului la cunoștințe și date geospațiale în cadrul comunității de profil din România. În ultimii ani a fost implicat în organizarea mai multor conferințe naționale și internaționale ce au avut drept obiectiv promovarea programelor libere și accesului deschis la datele realizate de autoritățile și instituțiile administrației publice. Din august 2014 și până în octombrie 2018 a fost membru în board-ul director al Open Source Geospatial Foundation.
Sessions
Strâns legată de evoluțiile sectorului IT, cumunitatea geospațială face cunoștință în fiecare an cu noi concepte ce promit să revoluționeze domeniul și să ne ofere o mai bună înțegere a lumii în care trăim. Unele dintre acestea rămân doar la nivel de promisiune, altele devin realitate și ajung să fie integrate în fluxurile noastre zilnice de lucru. Lucrarea de față își propune să exploreze câteva din aceste concepte lansate pe piață în ultima perioadă, cum ar fi:
-
Digital Twins - reprezentări digitale ale obiectelor, sistemelor sau proceselor fizice, utilizate pentru simulare, monitorizare și optimizare. În context geospațial, conceptul de Digital Twins este folosit pentru o varietate de aplicații și în inițiative majore precum DestinE, ILIAD și European Digital Twin of the Ocean.
-
Foundation Models - modele de inteligență artificială mari și versatile, antrenate pe cantități uriașe de date diverse pentru a realiza o bază solidă ce poate fi adaptată pentru multiple sarcini specifice. În context geospațial, Floundation Models au o aplicativitate importantă în analiza și interpretarea imaginilor satelitare.
-
Green Transition Information Factory - o inițiativă a ESA orientată pentru utilizarea date geospațiale pentru a sprijini tranziția verde. Acestea includ monitorizarea și gestionarea resurselor naturale, optimizarea utilizării terenurilor și reducerea impactului asupra mediului
-
GIS colaborativ în mediul web - este un alt trend, inspirat de platforme precum Google Drive sau Figma, care oferă instrumente intuitive pentru crearea și partajarea hărților online. Cea mai cunoscută astfel de inițiativă este Felt, care oferă utilizatorilor intrumente avansate de colaborare și vizualizare a informații spațiale într-un mod interactiv și accesibil.