06-13, 09:10–09:30 (Europe/Bucharest), Amfiteatrul de Geografie - sala 43
După aproape două decenii de existență, geo-spatial.org trece printr-o transformare importantă, adaptându-se din mers la nevoile actuale ale comunității geospațiale. În primul rând, situl web a fost reconstruit de la zero, pe baza framework-ului Docusaurus, cu suport pentru actualizare colaborativă prin git (GitHub), facilitând implicarea directă a comunității în menținerea și extinderea conținutului.
Datele disponibile sunt publicate printr-un catalog interoperabil (bazat pe GeoNetwork), legat de servicii OGC (WMS, WFS, WCS, precum și noua generație OGC-API) furnizate prin GeoServer, dar și în formate moderne optimizate pentru acces direct în cloud (COG, Zarr, GeoParquet). Obiectivul este de a susține reutilizarea reală a acestor date în aplicații, cercetare și educație. Am lucrat mult și la documentare riguroasă și deschisă a datelor, a proceselor prin care au fost obținute, a mijloacelor de accesare și a modalităților de reutilizare.
Comunicarea de față va include o prezentare a noii arhitecturi, a rațiunilor din spatele schimbării și a modului în care noul geo-spatial.org își propune să-și mențină statutul de punct de referință pentru comunitatea geospațială din România și nu numai. Este, în esență, un nou început — unul care reflectă maturitatea ecosistemului open source/open data/open knowledge/open standards și potențialul colaborării deschise.
CC BY-SA
Îmi dau acordul ca prezentarea mea să fie transmisă live pe canalul de Youtube al geo-spatial.org. – yesVasile Crăciunescu este cercetător științific la Administrația Națională de Meteorologie, în cadrul laboratorului de Teledetecție și GIS. Absolvent al Facultății de Geografie - Universitatea din București, Vasile este în prezent responsabil de activitățile legate de cartografierea rapidă, folosind date satelitare, a zonelor afectate de dezastre, dezvoltarea de infrastructuri de date spațiale și webmapping desfășurate în cadrul Meteo România. A participat ca membru sau director de proiect în mai multe proiecte de cercetare finanțate prin programe naționale și europene. Începând cu anul 2011 este reprezentantul României în comitetul Copernicus User Forum (parte a Programul european de monitorizare a Pământului) și reprezentantul Meteo România la Open Geospatial Consortium, organizația internațională ce se ocupă de elaborarea de standarde în domeniul geospațial. Vasile este un promotor al programelor geospațiale libere/open source (FOSS4G) și își dedică mare parte din timpul liber pentru dezvoltarea geo-spatial.org, o inițiativă ce își propune facilitarea accesului la cunoștințe și date geospațiale în cadrul comunității de profil din România. În ultimii ani a fost implicat în organizarea mai multor conferințe naționale și internaționale ce au avut drept obiectiv promovarea programelor libere și accesului deschis la datele realizate de autoritățile și instituțiile administrației publice. Din august 2014 și până în octombrie 2018 a fost membru în board-ul director al Open Source Geospatial Foundation.