Seminariile geo-spatial.org: Timișoara 2023

wetsnow.ro: Monitorizarea umidității stratului de zăpadă folosind date Sentinel-3
11-24, 15:30–15:50 (Europe/Bucharest), Amfiteatrul A13

WetSnow este un proiect comun între Norvegia și România, care își propune să ofere informații derivate din satelit referitoare la umiditatea zăpezii (conținutul de apă lichidă din zăpadă). În cadrul proiectului a fost dezvoltat produsul derivat Snow Surface Wetness (SSW). Acesta folosește date EO de ultimă generație și este conceput pentru a evalua cu precizie condițiile de umiditate a zăpezii pe suprafețe vaste. Pentru acesta este utilizat senzorul SLSTR (Sea and Land Surface Temperature Radiometer) de pe Sentinel-3 pentru a detecta și cuantifica nivelurile de umiditate a suprafeței zăpezii. Rezultatele au fost publicate prin servicii standardizate web și sunt disponibile gratuit pentru comunitate.

See also: Prezentare WetSnow (5.6 MB)

Vasile Crăciunescu este cercetător științific la Administrația Națională de Meteorologie, în cadrul laboratorului de Teledetecție și GIS. Absolvent al Facultății de Geografie - Universitatea din București, Vasile este în prezent responsabil de activitățile legate de cartografierea rapidă, folosind date satelitare, a zonelor afectate de dezastre, dezvoltarea de infrastructuri de date spațiale și webmapping desfășurate în cadrul Meteo România. A participat ca membru sau director de proiect în mai multe proiecte de cercetare finanțate prin programe naționale și europene. Începând cu anul 2011 este reprezentantul României în comitetul Copernicus User Forum (parte a Programul european de monitorizare a Pământului) și reprezentantul Meteo România la Open Geospatial Consortium, organizația internațională ce se ocupă de elaborarea de standarde în domeniul geospațial. Vasile este un promotor al programelor geospațiale libere/open source (FOSS4G) și își dedică mare parte din timpul liber pentru dezvoltarea geo-spatial.org, o inițiativă ce își propune facilitarea accesului la cunoștințe și date geospațiale în cadrul comunității de profil din România. În ultimii ani a fost implicat în organizarea mai multor conferințe naționale și internaționale ce au avut drept obiectiv promovarea programelor libere și accesului deschis la datele realizate de autoritățile și instituțiile administrației publice. Din august 2014 și până în octombrie 2018 a fost membru în board-ul director al Open Source Geospatial Foundation

I have been working as a researcher at the National Meteorological Administration in Romania since 2001. From 2014 I became Head of the Remote Sensing and Satellite Meteorology Laboratory. My main research fields in recent years are remote sensing applications in meteorology, agro-meteorology, forest, water management and environment protection.