Seminarele geo-spatial.org: Timișoara 2024

Andi Lazăr

Andi este un tânăr pasionat care lucrează ca cercetător științific în cadrul TERRASIGNA și este doctorand la Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București. Are o experiență de mai bine de 8 ani în utilizarea programelor GIS open source fiind un activ promotor al acestora. Între domeniile sale de interes se enumeră: teledetecția, analiza spațială, cartografia, geomorfometria. Începând din anul 2019, Andi este membru al board-ului geo-spatial.org și charter member OSGeo, participând activ la toate seminariile geo-spatial.org începând din anul 2016.

  • O călătorie geo-spațială prin timp și spațiu
Andreea Marin
  • geo-spatial.org - un punct de referință în comunitatea geospațială din România
Andreea Marin

Andreea Marin este asistent universitar doctor la Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București și geograf în cadrul Terrasigna. De peste 10 ani este implicată în comunitatea geo-spatial.org, la început ca participant la seminariile organizate, ulterior ca prezentator și instructor. În anul 2014 a deveniit Charter Member al comunității OSGeo (Open Source Geospatial Foundation), iar din anul 2017 este membru în board-ul geo-spatial.org. Principalele sale teme de interes includ geomorfologie fluvială, cartografie, GIS și teledecție.

  • Aplicații ale imaginilor satelitare multispectrale Sentinel-2 în managementul situațiilor de urgență
Andrei Ioniță

Doctorand și cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu ICAM UVT. Utilizez fotogrammetria, respectiv platforme și senzori UAV în mediul alpin pentru cercetări geomorfologice și nivologice de înaltă rezoluție. În prezent, studiez rolul regimului și distribuției zăpezii asupra formelor de relief periglaciare din Carpații Meridionali pentru evaluarea evoluției permafrostului. Teledetecția, geomorfometria și analiza datelor spațiale reprezintă, de asemenea, domenii principale de interes în studiile mele.

  • Atlasul geomorfometric al României: o bază de date cu acces liber a clasificării formelor de relief și a variabilelor morfometrice
Codrina Maria Ilie

Codrina Ilie este absolventă a Facultății de Geografie, Universitatea București obținând in 2010 o diplomă de Master în Geomorfologie și cartografie cu elemente de cadastru. Ea lucrează ca specialist GIS/ RS în cadrul Terrasigna, utilizând soluții open source pentru dezvoltarea de servicii și produse specifice domeniului. Încă din anii studenții, Codrina s-a implicat activ în comunitatea de profil geo-spatial.org, la început că participant la seminariile organizate, ulterior ca prezentator și instructor. Ca utilizator și susținător al soluțiilor open source pentru domeniul geospațial, precum și al inițiativei de deschidere a datelor publice (dar nu numai), Codrina a contribuit la numeroase proiecte, precum: Global Open Data Index, School of Data, African Open Data Index, GEOIDEA (GEodata Openness Initative for Development and Economic Advancement in ROmania), politicalcolours.ro etc., colaborând cu diverse organizații naționale și internaționale, precum: The Sponge, Coaliția pentru Date Deschise, Open Knowledge International, Mozilla Knight Foundation etc. Codrina este vice-președintele asociației geo-spatial.org din 2015 și membru director ales în cadrul OSGeo (The Open Source Geospatial Foundation) din 2019.

  • Observatorul FOSS4G
Codrina Maria Ilie
  • Întâlnirea informală geo-spatial.org
Dragos Ciortin

Din experiență:), aici ar trebui enumerate foarte multe legi, ordine, metodologii, care sunt lungi și nu prea le citim.

  • PUG în GIS, varianta unui tehnician automatizări.
Flavius Sirbu

Cercetător științific (CS III) în cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) al Universității de Vest din Timișoara.

  • Pe urmele milimetrilor - Dinamica ghețarilor de pietre din Carpați
Florina Ardelean

Florina este cadru didactic în cadrul Departamentului de Geografie al Universității de Vest din Timișoara. Are ca domenii de interes cartarea geomorfologică, evaluarea hazard/risc la avalanșe de zăpadă, forme și procese periglaciare, aplicații GIS şi Teledetecție.

  • Cuvânt introductiv - deschiderea oficială a seminarului
Hedeș Mihai

Mihai este Secretar General la Comuna Baciu, jud. Cluj responsabil cu implementarea GIS

  • Open-Source GIS la primăria Baciu
Ioan Sebastian Jucu

Ioan este cadru didactic la Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara si director al acestui departament. Interesele sale didactice si de cercetare sunt din domeniul geografiei urbane si regionale, al geografiei turismului (turism cultural si turism internațional) si, mai recent, din domeniul geografiei muzicii si al turismului muzical. Cercetările sale sunt cuprinse in numeroase publicații științifice din reviste cuprinse in fluxul științific internațional si in cărți de specialitate din domeniul geografiei urbane și regionale.

  • Cuvânt introductiv - deschiderea oficială a seminarului
Marian Neagul
  • Un fel de copycat: Inspirat de Vasile: De atunci până acum. Ce s-a schimbat, din perspectiva mea, în ultimii 16 ani în domeniul geospațial.
Marius Budileanu

Marius este membru al geo-spatial.org din 2007, unde, din 2011, face parte din board-ul de administrație. Principalele sale teme de interes includ geomorfologia costieră, cartografia istorică, analiza GIS și teledetecția. De fapt, este o combinație foarte specială a acestor trei subiecte, deoarece, integrează cartografierea istorică și datele de teledetecție în mediul GIS pentru o mai bună înțelegere a proceselor costiere în timp și spațiu. Marius este Asistent Universitar Doctor la Facultatea de Geografie, Universitatea din București și cercetător științific în cadrul Terrasigna.

  • Utilizarea seturilor de date geospațiale libere pentru evaluarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.
Mihaela Simina Puia

Dr. ing. Puia Mihaela Simina este consilier cadastru gr. I A în cadrul Centrului Național de Cartografie, Serviciu Geodezie și ROMPOS. În activitatea sa a reușit să obțină rezultate pe mai multe direcții de cercetare, rezultate care s-au concretizat în publicarea de articole în anumite publicații de specialitate. Activitatea de cercetare a început cu studiile doctorale în anul 2010. Pe parcursul perioadei de pregătire și cercetare a analizat situației actuale a serviciilor oferite de sistemul național de determinare a poziției (ROMPOS) și stabilirea unor posibilități de îmbunătățire și dezvoltare a acestora, luând în considerare, pe de o parte sisteme similare din alte țări, iar pe de altă parte standarde și norme impuse de organizațiile în domeniu. De asemenea pentru extinderea zone de acoperire cu servicii ROMPOS a susținut ideea schimbului de date cu țările vecine. O deosebită atenție s-a acordat necesității de prelucrare a rețelei naționale de stații GNSS permanente, prin utilizarea unui soft științific de prelucrare și analiză, în conformitate cu cerințele EUREF.
În cadrul Centrului Național de Cartografie este nominalizată să participe în cadrul unor proiecte ce vizează: cercetare în domeniile geodezie, gravimetrie și dezvoltare de tehnologii noi, proiectare și expertizare, scriere de proiecte de cercetare, avizarea și recepția lucrărilor de geodezie, cartografie, fotogrammetrie, teledetecție și aerofotografiere.
Din 2023, de când lucrează ca și consilier cadastral în cadrul Centrului Național de Cartografie, activitatea sa se axează pe monitorizarea și dezvoltarea Sistemului Românesc de Determinare a Poziției.

  • Sistemul Românesc de Determinare a Poziției ROMPOS – Servicii de poziționare GNSS și produse furnizate
Tudor-Ioan Bărăscu

Tudor este inginer, antreprenor și instructor de GIS și face parte din echipele geo-spatial.org, QCooperative și QGIS.

  • Open-Source GIS la primăria Baciu
  • Urbanism și GIS Open-Source
Vasile Crăciunescu

Vasile Crăciunescu este cercetător științific la Administrația Națională de Meteorologie, în cadrul laboratorului de Teledetecție și GIS. Absolvent al Facultății de Geografie - Universitatea din București, Vasile este în prezent responsabil de activitățile legate de cartografierea rapidă, folosind date satelitare, a zonelor afectate de dezastre, dezvoltarea de infrastructuri de date spațiale și webmapping desfășurate în cadrul Meteo România. A participat ca membru sau director de proiect în mai multe proiecte de cercetare finanțate prin programe naționale și europene. Începând cu anul 2011 este reprezentantul României în comitetul Copernicus User Forum (parte a Programul european de monitorizare a Pământului) și reprezentantul Meteo România la Open Geospatial Consortium, organizația internațională ce se ocupă de elaborarea de standarde în domeniul geospațial. Vasile este un promotor al programelor geospațiale libere/open source (FOSS4G) și își dedică mare parte din timpul liber pentru dezvoltarea geo-spatial.org, o inițiativă ce își propune facilitarea accesului la cunoștințe și date geospațiale în cadrul comunității de profil din România. În ultimii ani a fost implicat în organizarea mai multor conferințe naționale și internaționale ce au avut drept obiectiv promovarea programelor libere și accesului deschis la datele realizate de autoritățile și instituțiile administrației publice. Din august 2014 și până în octombrie 2018 a fost membru în board-ul director al Open Source Geospatial Foundation.

  • De ce este atât de greu să ne cunoaștem țara? O analiză a accesului la date geospațiale în România.