Seminarele geo-spatial.org: Timișoara 2024

Andrei Ioniță

Doctorand și cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu ICAM UVT. Utilizez fotogrammetria, respectiv platforme și senzori UAV în mediul alpin pentru cercetări geomorfologice și nivologice de înaltă rezoluție. În prezent, studiez rolul regimului și distribuției zăpezii asupra formelor de relief periglaciare din Carpații Meridionali pentru evaluarea evoluției permafrostului. Teledetecția, geomorfometria și analiza datelor spațiale reprezintă, de asemenea, domenii principale de interes în studiile mele.

The speaker's profile picture

Sessions

11-22
15:30
20min
Atlasul geomorfometric al României: o bază de date cu acces liber a clasificării formelor de relief și a variabilelor morfometrice
Andrei Ioniță

Prezentarea se va concentra pe etapele dezvoltării primului atlas geomorfometric digital al României. Acesta include în principal clasificările internaționale existente ale formelor de relief, precum și variabilele suprafeței terenului (LSV) derivate din Modelul Digital Altimetric de Teren Copernicus, fără păduri și clădiri (FABDEM), la o rezoluție de 30m. Pe lângă fereastra mobilă standard de 3 × 3 (90 × 90 m), majoritatea LSV-urilor au fost derivate și în ferestre mobile de 11 × 11 (330 × 330 m) și 27 × 27 (810 × 810 m), care reprezintă valorile de granulație topografică specifice topografiei țării noastre. Până în prezent, atlasul conține 10 seturi de date de clasificare a formelor de relief, inclusiv geomorfonii, și 10 seturi de LSV-uri, după cum urmează: Pantă, Expoziție, Sin (Esticitate), Cos (Nordicitate), Convexitatea în profil, Convexitatea în plan, Curbura Longitudinală, Curbura în Secțiune Transversală, Convexitatea Minimă în Profil și Modelul Umbririi Multidirecționale a Terenului. Datele sunt disponibile open-source atât pentru vizualizări interactive pe platforma ArcGIS Online, cât și pentru descărcare pe platforma Google Drive.

Amfiteatrul A13