Seminarele geo-spatial.org: Timișoara 2024

Utilizarea seturilor de date geospațiale libere pentru evaluarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.
11-22, 11:00–11:20 (Europe/Bucharest), Amfiteatrul A13

Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a fost adoptată în 2015 și propune o viziune compună pentru pace și prosperitate, pentru societate și planetă, acum și în viitor.
Prin Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României, asumată prin HG nr. 877/2018, INS are rolul de a actualiza și monitoriza indicatorii naționali în vederea măsurării gradului de implementare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).
Această prezentare va explora modul în care datele geospatiale libere pot fi utilizate în evaluarea progresului ODD în România.
În cadrul analizei a fost evaluat indicatorul 15.1.1 - Procentul de suprafață forestieră din totalul terenului.
Prin intermediul datelor libere sunt analizate schimbările în acoperirea forestieră din ultimele decenii și identificate trenduri, patternuri și posibile anomalii.
Această prezentare nu urmărește per-se studiul stării resurselor forestiere din România, ci pe promovarea valorii seturilor de date geospațiale deschise și a potențialului lor de a sprijini deciziile în diverse domenii.

See also: Prezentarea se găsește aici

Marius este membru al geo-spatial.org din 2007, unde, din 2011, face parte din board-ul de administrație. Principalele sale teme de interes includ geomorfologia costieră, cartografia istorică, analiza GIS și teledetecția. De fapt, este o combinație foarte specială a acestor trei subiecte, deoarece, integrează cartografierea istorică și datele de teledetecție în mediul GIS pentru o mai bună înțelegere a proceselor costiere în timp și spațiu. Marius este Asistent Universitar Doctor la Facultatea de Geografie, Universitatea din București și cercetător științific în cadrul Terrasigna.